WOWIT „Tréning trénerov“ v Dunajskej Strede

Konferencia a projekt WOWIT sú podporené projektom vzdelávania dospelých Erasmus + 2021-1-SK01-KA210-ADU-000034089 Európskej únie.

Eredeti hír:

A WOWIT (Women On Workmarket With Inclusive Techniques – Nők a Munkaerőpiacon Inkluzív Technikákkal) első júniusi nemzetközi konferenciája után egy újabb esemény került megrendezésre 2022.október 11-13 közt Dunaszerdahelyen. A trénerek tréningje koncepció a felnőttoktatás elterjedt módszertana, amelynek fő célja szakemberek, ún. trénerek bevonása, és azok közös munkája: különböző témákról szóló előadások, workshopok, innovatív módszerek bemutatása.

Az eseménysorozat fő célja, hogy inkluzív technikák és különböző oktatási módszerekkel támogassuk és segítsük a nők helyzetét a munkaerőpiacon.

A konferencia részvevői, a trénerek mind az adott  szakterületen belül dolgoznak, szakemberei az egyes témaköröknek, melyek érintik a nők helyzetét a munkaerőpiacon. A program hozzáadott értéke, hogy a szakemberek más területekről szereznek ismereteket, tanulnak kollégáiktól és inspirálódnak más témakörökből.A WOWIT Trénerek tréningje szakmai konferencia a  Dunaszerdahelyi Felsőoktatási Közpöntban kezdődnek akadémiai közeg bevonásával, praktikus tréningjei a New York Coffee and Restaurant létesítmény szalonjában kerülnek megrendezésre és a pozsonyi Comenius egyetem nemzetközi menedzsyment tanszékén zárulnak ünnepélyesen.

A fő szervező a FutuReg Polgári Társulás nemzetközi partnereivel közösen dolgoznak és együttműködnek a projekten, kihasználva erősségeiket, megosztva tudásukat a partnerekkel, ezáltal erősítve a csapatot és magát a WOWIT projektet. Partnereik a csehországi Rovnovážka, akik széleskörű támogatást nyújtanak nőknek szakmai téren, karrierépítésben, mentoring, coaching és más inovatív módszerek felhasználásával. Másik külföldi partner pedig Szlovéniából érkezik. Ők a Novus nevű szervezet,akik a dunaszerdahelyi munkahivaltahoz hasonlóan a munkanélkülieknek segítenek.

A konferencia három napig tartó programja 9 tréner, 9 tréningcsomagját valósítja meg, majd iktatja egy 3 napos komplex felnőttoktatási tréninganyagba,mely a nők és más hátrányos helyzetű csoportok munkapiaci helyzetésé hivatott az oktatással javítani. Témái közt szerepel IT és más digitális kézség elsajátítása, projekt menedzsment, HR – emberi erőforrások, ill. jogi kérdésekkel kapcsolatos problematika bemutatása és praktikus gyakorlása. Fontos megjegyezni, hogy ezen programok során aktívan bekapcsolódhatnak a hallgatók, ill. a prezentációk során különböző innovatív módszerekkel vonják be a többi trénert és résztvevőt, amely ezáltal további inspiratív eredményeket hoz maga után.

Ezenkívül a résztvevők a dunaszerdahelyi Munka-, család- és szociális-ügyi hivatal együttműködésével betekintést nyerhetnek a hivatal szakmai munkájába és tapasztalatot cserélhetnek az inkluzív csoportok bevonásának technikáiban. A résztvevők személyesen látogathatják meg a helyi munkaügyi hivatalt és szerezhetnek értékes tapasztalatokat a hivatal mindennapjaiból.

A konferencia keddi, első napját a főiskolai előadások és a hivatali körút után Mészáros Krisztina nyitja meg aki a Mert nőnek lenni jó megálmodója és egyben coach, mediátor, riporterként beszél a saját brand, azaz selfmarketing kiépitéséről és annak fontosságáról. Őt követi Bott Domonkos Lívia, a FutuReg alapítója, mediátor, egyetemi tanár, akinek témája a konfliktuskezelésről szól a munkahelyi helyzetekben.

A délutáni program során Katarína Serinová (közgazdász, könyvelő) foglalkozik gazdasági és HR jellegű témákkal és vezeti be a hallgatóságot az üzleti világ és női vállalkozások rejtelmeibe. Az első napot Hana Kaniová, csehországi coach tréner zárja, aki a work life balance – tehát munka és család közti egyensúly kialakításáról és annak fenntartásáról fog előadást tartani.

A rendezvény második napját Markíta Ubíková – SmartZena, certifikált Google tréner Csehországból nyitja. Praktikus IT ötletekkel szeretne szolgálni, melyek a modern világ és munkaerőpiac kihagyhatatlan jellemzői.

A Szlovéniából érkező Anna Kuntarič és Helena Felicijan a komunikáció terén készít előadást és tanítja meg trénerjeinket, hogyan legyünk kreatívak, ha komunikálunk. A soft kézségek terén is remekelő Ivett Pavlis, a Rodič ľavou zadnou szervezet vezetője a csapatépítés és kapcsolatteremtésről fog beszélni és ad hasznos tippeket ezen kézségek elsajátításához.

A harmadik nap Petra Laktišová – Mamacoach – a tehetségek kamatoztatásáról szóló programjában vezeti végig a résztvevőket coachként és nyújt segítséget ezen tehetségek felismeréséhez és hasznosításához.

A konferenia záró prezentációja, ill. tréningje a pályázati világba vezeti a résztvevőket és ad tanácsokat, hogyan pályázzunk és szerezzünk forrásokat. Klára Tidrichová csehországi tréner vezeti ezt a tréningmodult.

A nap és a konferencia végét pedig a pozsonyi Comenius Egyetem nemzetközi menedzsment tanszékének szakembereii zárják, akik a rendezvényét szakmailag garantálják. A zárszót egy pozsonyi belvárosi látogatás zárja. Ivett Pavlis – Rodič ľavou zadnou szervezet vezetője fogja körbevezetni a résztvevőket és a többi trénert a pozsonyi irodájukban, ahol részletesebben beszélhetnek a szervezet munkájáról és az eddigi tapasztalatairól.

A konferenciát és a WOWIT Projektet az Európai Únió Erasmus + 2021-1-SK01-KA210-ADU-000034089 felnőttoktatási projektje támogatja.