Workshopy NDS

Cieľom projektu KIDSAFEDU 2.0 je pokračovanie prvého ročníka projektu KIDSAFEDU v tomto programe poskytnúť odbornú podporu vzdelávacím inštitúciám v oblasti IT bezpečnosti, v oblasti vzdelávania online práv a v osvete bezpečných vzdelávacích nástrojov. 2.0 evokuje IT svet, ale aj druhú etapu digitalizácie. V rámci projektu posudzujeme potreby cieľových skupín detí vo veku 13-18. Podľa platformy EÚ Bezpečnejší Internet jedno z troch detí už zažilo nejakú formu kyberšikany, v roku 2020 sa toto percento zvýšilo. Hlavnými výstupmi projektu plánujeme: 1) workshopy na školách o digitálnom detstve 2) rozšírenie digitálnej platformy vedomostí 3) edukačné materiály v oblasti kyberšikany.V roku 2021 sme v rámci projektu pozorovali, že ak najdôležitejší dospelí pre deti a kampane na zvýšenie povedomia nereagujú dostatočne rýchlo a zrozumiteľne na najpálčivejšie problémy neustálej prítomnosti detí na internete, situácia sa môže vyhrotiť do kyberšikany a zapríčiniť nebezpečné prostredie deťom.

 

A KIDSAFEDU 2.0 projekt célja a KIDSAFEDU projekt első évének folytatása ebben a programban, hogy szakmai támogatást nyújtson az oktatási intézményeknek az IT biztonság, az online jogok oktatása és a biztonságos oktatási eszközök megismertetése területén. A 2.0 az informatikai világot idézi, de egyben a digitalizáció második szakaszát is. A projekt keretében felmérjük a 13-18 éves gyermekek célcsoportjainak igényeit. A Biztonságosabb Internet uniós platform szerint minden harmadik gyermek tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást, 2020-ban ez az arány nőtt. A projekt főbb aktivitásai a workshopok az iskolákban a digitális gyermekkorról a digitális tudásplatform bővítése valamint oktatási anyagok az internetes zaklatás területén

2021-ben a projekt keretében megfigyeltük, hogy a legfontosabb felnőttek is a gyermekek és a figyelemfelkeltő kampányok nem reagálnak elég gyorsan és érthető módon a gyermekek folyamatos internetes jelenlétének legégetőbb problémáira, a helyzet internetes zaklatássá fajulhat, és veszélyes környezetet teremthet a gyermekek számára.

Várjuk olyan középiskolák jelentkezését, akiket a program érdekel.