Žitnoostrovská vianočná rozprávka

V súčasnosti čoraz viac počujeme o minimalizme, ako životnom štýle. Pri objednaní vody sa nás opýtaju, akú vodu si prosíme. Perlivú, či neperlivú. Počet alergických ochorení stúpa, s čím súvisí aj bezlaktózová a bezgluténová životospráva. Tak sa kladie otázka, či je to len móda, alebo naozaj sa tak staráme o naše zdravie. Diania za posledných dní nám naznačujú, že tieto Vianoce nebudú celkom beproblémove… a to budú priam bez vody.

Čakajú nás žitnoostrovské mininamlistické vianoce, bez pitnej vody.

„-Mami, mám si umyť zuby pred, alebo po raňajkách?

-Dnes nemusíš, a ani nepi z vodovodu, lebo ťa rozbolí brucho.

-Ale mami, vždy nám vravíš, že je lepšie piť pitnú vodu z vodovodu, ako kolu alebo inú malinovku, lebo tú vodu máme od víl.

– Áno, istý čas to bolo aj u nás v Žitnom ostrove….

– Ale určite?

– No, to už nerobia naše víle, aj ony teraz majú Vianoce….Alebo sa odsťahovali.

– Mami, tak sa odsťahujeme aj my?
-…“
(žitnoostrovská rozprávka, teda vôbec žiadna rozprávka, ale tvrdá realita, 23. decembra 2017 , 8:00  ráno)

Netuším, že Vy ako rodičia, ako ste povedali vaším deťom to, že naša pitná voda je kontaminovaná. To spôsobí asi väčšie sklamanie, ako fakt, že nie Ježiško nosí vianočný stromček. Realitou ale je, že nemáme pitnú vodu . Teda máme, ale nie je vhodná  na pitie. Ale nevieme istotou ani to, či naozaj nie je vhodná na pitie, ale radšej ju pre istotu nepijeme.

Vianočný nákupný zoznam

Nakoľko u nás vo Kvetoslavove a Šamoríne nemáme zatiaľ vyhlásený núdzový stav ako v obci Baka, nie je potrebné, aby cisternové autá k nám dovážali a rozdávali čistú pitnú vodu. Aj keby chodili, my máme vodu zo studne, tak to nemajú za povinnosť poskytnúť pitnú vodu. Dnes sme nekúpili nič iné len vodu. Fľaškovú vodu. Dojčenskú vodu. Zobrali sme si z toho viac kartónov na Vianoce, vo vedomí, čo ak…

Naši slovenskí susedia nevedia o ničom, myslia si, že je to len falošný poplach. Hovoria, že „je to len dole u Maďarov…“ Pravda, že slovenské média sa tomu venujú málo, asi to robia sviatky. Áno, sú o tom sporné názory, kto je dole, či hore na mape, koho sa to týka, respektíve netýka. ..Táto voda je pre nás všetkých. Je to naše bohatstvo. Bolo by na čase, aby sme sa už všetci prebudili zo spánku. Máme tu veľký problém! Pod Žitným ostrovom sa nachádza najväčši vodný zdroj celej strednej Európy. Či je už je tvrdenie minulosťou? Doteraz sme o tom len diskutovali, že sa naše prostredie kontaminuje, a s tým aj podzemná voda. Tentoraz o tom svedčia aj konkretné údaje. V našej pitnej vode sa nachádza ATRAZIN.

Pre niektoré deti terajšie vianoce budú v znamení piť, či nepiť z vodovodu…

Kto vie čo sa bude diať, len – nakoľko v tejto časti obce nemáme centrálny vodovod, môžme len hádať. Včera sa ma jedna moja známa z Kvetoslavova pýtala, čo je lepšie: že my máme vodu zo studne a čističku vody, alebo že oni sú napojení na centálny vodovod…Hm, myslím každý vie, čo je správna odpoveď. Štandardne čistička vody odstrání z vody baktérie, a nie jed. A teraz sa hor do preštudovania uhlíkových filtračných systémov, a to deň pred Štedrým večerom.

Moje odborné znalosti o vode som nadobudla počas riešenia kolaudácie. Aj vtedy som musela prísť na to, že Žitný ostrov nie je rajom vody. Bohužiaľ. Teraz už viem, že obsahuje (aj) atrazin. Avšak čistá pitná voda je základnou potrebou pre naše deti. Je to niečo, bez čoho nemôžu žiť ani ľudia žijúci v minimalizme. Ba, naša ľudskosť svedčí o tom, či sme činitelia, alebo pozorovatelia v tejto situácii a neskôr naše deti žijú v tom, čo sme im narobili.