Fórum obyvateľov o znečistení vody atrazínom na Žitnom ostrove

Počas žitnoostrovskej „vodnej krízy“ civiliné aktivistky zorganizovali dňa 8.1.2017 o 17.00 v kultúrnom dome v Trstenej na Ostrove obyvateľské fórum o znečistení vody atrazínom.
Na fórum boli pozvaní okrem obyvateľov dotknutých kontaminovanych oblastí hlavne mienkotvorcia, odborníci aj iní záujemcovia. Prednášateľmi boli výskumníci  z oblasti vody, vodného hospodárstva a moderného poľnohospodárstva, ktorí vedeli podať obyvateľom informácie zrozumiteľne, podľa najnovších aktuálnych dianí.
Zúčastnili sa za diskusný panel:
  •  Ing. Sebő Ladislav- riaditeľ ZSVS a.s. v Dunajskej Strede
  • Ing. Paxián Erik, odborník v oblasti alternatívneho poľnoohospodársta 
  • Ing. Zoltán Krascsenics nezávislý výskumník vody
  • Mgr.Krisztina Mészáros- novinárka
  • MUDr. Mária Gašpar- lekárka
Obyvatelia kontaminovaných obcí boli vystrašení, ako píše Plus 7 dní a preto aktivistka, Krisztina Mészáros cítila potrebné organizovať takéto podujatie pre podanie vyvážených informácií z úst odborníkov. Ako povedala, myslela si, že tento stav potrvá len chvíľku, ale od merania z 2. novembra sa vydalo oficiálne stanovisko až 15.decembra. „Problém vidím v tom, že málo počujem od rodín,  že by sa vrátili k starým zvykom, ľudia sú skeptickí a aj po namontovaní čistiacich nariadení pouvažujú či budú piť vodu z vodovodu, alebo používať na účely varenia nefiltrovanú vodu zo studní.“ Pre Krisztina M. povedala, že krátko pred vyhlasením stavu v dedine dávala piť deťom z kohútiku a zostala v šoku.“
Riaditeľ závodu ZSVS a.s. Dunajská Streda informoval obyvateľov, že spoločnosť dala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a zabezpečuje montáži filtračných zariadení, ktoré sú z Nemecka a presahujú sumu 200 000 eur, čo ale nepredraží doteraz ponúkané služby spoločnosti.– hovoril Ing. Sebő.
Nezávislí výskmuník a chemický inžinier Zoltán Krascsenits vysvetlil , čo je atrazín a aké štúdie sa doteraz zverejnili o ne
Dôraznil však, že atrazín  zabíja burinu, keďže je pesticíc, herbicíd, zatiaľ sa nedokázal negatívny vplyv na ľudí.
Na zasadnutí odznelo, ako je to možné na prahu 21. storočia Žitný ostrov, najväćšia zásobáreň podzemných vôd ešte stále nie je napojená na verejnú vodu alebo ešte niektoré obce ani kanalizácie nemajú, pričom do roku 2021 majú podľa legislatívy EU povinnosť tento záväzok splniť.

Zdroj správ z portálov, keď chcete získať viac informácií o problematike:

Medializácia, ktorá bola známa po obyvateľskom fóre v médiách na Slovensku:
https://www.noviny.sk/slovensko/295270-obyvatelia-obci-ktore-odstavili-pred-sviatkami-od-vody-uz-nemusia-k-cisternam
Po fóre téma ešte stále málo rezonovala v slovenských médií.
Vysoká koncentrácia pesticídu atrazín v 6 studniach Žitného ostrova spôsobila na sklonku minulého roka zákaz pitia i varenia z vody vodovodnej siete v šiestich obciach píšu tvnoviny.sk.  Avšak zdroj znečistenia zostáva ešte stále záhadou. -píšu noviny.sk. Asi jediný slovenský portál, ktorý sa venuje týmto udalostiam.

„Ešte nevieme presne, ako nám bude chutiť, ale vieme už, že je čistá,“ povedal starosta obce Lúč na Ostrove Ladislav Matuška.

Ak si pomyslíme na ľudí, ktorí ešte stále pijú zo studne a chutí im takisto, tak si neviem vytvoriť cielene danú prognózu, nakoľko tá voda neprechádza vodnými testami pravidelne, ani inými filtráciami, ako sú tie ktoré sú predpísané môže byť síce chuťovo taká istá, ale  priznajme sa, že nevidíme do nej ak je priesvitná.

My,ľudia budeme schopní rozmýšlať až vtedy, keď voda bude smradľavá a tmavosivá…až vtedy príde čas-  povedal jeden účastník fóra.

​Voda je pánom. Na fóre obyvateľov 8.januára 2017 v Trstenej na Ostrove sa analyzovalo viac otázok, medzi nimi aj chemické zloženie vody, účinky atrazínu podľa amerických štúdií, plánované filtračné zariadenia, ktoré v januári namontuje ZSV a.s. (Západoslovenská Vodárenská Spološnosť a.s.), bola reč aj o permakultúre v poľnohospodárstve, ale nalejme si čistú vodu aj do pohára zo studní. Nemali by sme hovoriť o vodnej kríze ako ukončenej, keď sa vyrieši osud 6 dedín, ktorých voda bola kontaminovaná atrazínom, naša voda v podzenmí je spoločná a je to otázka času kedy a čo sa tam ešte dostane do hlbín.

Ako ďalej? Otázky sú mnohé a rôzne perdpektívy ponúkajú iné názory:

Prečo ešte stále veľa dedín v okolí nie je napojených na centrálnu vodu? Prečo sa stretneme s nezáujmom ĺudí riešiť otázku pitnej vody? Ako na nás môže v budúcnosti vplývať kontaminovaná voda? Aké sú možnosti riešenia a možné scenáre?

„Ozajstní environmentalisti sú tí, ktorí vedia, že prírodu sme nededili od rodičov, ale ju požičiame ju svojim deťom. „John James Audubon