Koncom septembra

September. To znamená, že leto sa skončilo, avšak vďaka globálnemu otepleniu sa s ním nemusíme celkom lúčiť. Určite aj v roku 2018 na Nás čakajú veľké horúčavy. Takisto ako sa futbalový zápas po 90 minútach skončí a čo príde po ňom v predľžení, je neisté. Len najväčší fanúšikovia futbalu veria v zázrak. A to je úplne v poriadku, totiž v minulých rokoch fanúšikovia boli svedkami nielen jedného víťazstva.

September. Začína sa jeseň, čo je tiež mesiacom nekonečných možností, začínajúc so zábavami vinobrania, cez Martinské husacie dni až po ochutnávku nového vína. A toto všetko ponúka naša rodná vlasť, naša krajina Žitný Ostrov, „Mátyusföld, Garam mentén, Ipoly-vidék, Hontban, Gömör, Bodrogköz“. A keď túžime po aktívnom oddychu, stačí si len sadnúť na bicykel a prejsť cesty popri lúkach, alebo ochranné hrádze pozdĺž našich riek. Ďalším programom môže byť prehliadka pamätníkov, ktoré obohacujú náš region. Dá sa vybrať z nespočetne veľa možností našich obcí a miest. Tieto zážitky sú od nás na dosah a netreba za nimi cestovať 7 hodín v aute, tak ako sme to v robili lete. Poklady našej rodnej vlasti nás obklopujú s cieľom objaviť ich a tak prinášať úsmev a harmoniu do naších životov.
Na hore uvedené myšlienky som prišla v súvislosti s tým, keď moju FB známu z Maďarska vytočil začiatok prvého septembrového školského dňa, čo vyšiel na piatok. To prekazilo dlhšie cestovné plány jej rodiny. Chcelo to napísať komment priamo pod jej príspevok na FB. Ale koniec-koncov som toho mala toľko, že som sa rozhodla pre blog. Je dobré cestovať aj do neznámych krajín. To mám rada aj ja, ale niekedy stačí zmeniť len prístup a popozerať sa po výlete aj v našom okolí. Aj tak je možné prežiť rozprávkovo krásny víkend. A na koniec dovolte mi niečo hospodárne. Ak po výdatnej osvetlenej turistike sa najete v čárde vo Vojke pri Dunaji namiesto hostinca v Santorine, tak posilníte aj miestne, žitnoostrovské hospodárstvo. A to nie je vedľajšie.