Seminár: Best Practise Guide na Slovensku

Na Slovensku existujú rôzne organizácie, ktoré vypracovali a uskutočnili projekty, zamerané na vzdelávanie mladých, ale aj dospelích ľudí na témy digitálnej medií.Krisztina Mészáros Nagy prednášala a prezentovala tieto projekty. Program digitálneho aktivizmu, spoločnosti PDCS sa zameriava na trend, že na celom svete narastá šírenie dezinformácií. Tento rast je výsledkom strategického využívania online dezinformácií, ktoré podkopávajú demokraciu a polarizujú spoločnosť. Hoci spôsoby boja proti dezinformáciám sú v súčasnosti v médiách trendom, existujúce taktiky sú zamerané predovšetkým na overovateľov faktov a novinárov, pričom širšie subjekty občianskej spoločnosti sú ponechané napospas.

V Nadácií Orange si uvedomujeme, že prístup k digitálnym médiám a digitálne zručnosti sú nevyhnutné pre náš každodenný život. Napriek tomu, nie každý z nás má tú možnosť byť súčasťou digitálneho sveta, a to buď kvôli obmedzenému alebo žiadnemu prístupu k digitálnym technológiám či nedostatkom potrebných zručností.

V tejto digitálnej priepasti sa ocitajú napríklad deti, mladí, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním, v seniorskom veku, zo sociálne znevýhodneného prostredia, nezamestnaní, ale aj študenti vysokých škôl s iným ako technickým zameraním. Cieľom grantového programu Digitálny svet pre každého bolo rozvíjať digitálne zručnosti digitálne vylúčených skupín v spoločnosti, uľahčiť im život v digitálnej dobe a v neposlednom rade znížiť digitálnu priepasť na Slovensku.

Tandem OZ pracoval pripravil projekt „Mediálny detektív pre mladých ľudí: rozpoznanie a riadenie falošných správ a mediálnej manipulácie“ cieľol je pripraviť odborníkov na podporu mládeže, pracovníkov občianskej spoločnosti a učiteľov v troch krajinách na to, aby viedli školenia informovanosti o médiách pre mladých ľudí vo formálnych, ne formálne a neformálne prostredie, ktoré prostredníctvom školenia učia mladých ľudí rozpoznávať falošné správy, phishingové podvody, falošné lotérie a mediálnu manipuláciu.

Funded by the European Union Project Number: 2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196