Digitális EQ volt a témaja a dunaszerdahelyi mediátor tréningnek

Digitális EQ volt a témaja a dunaszerdahelyi mediátor tréningnek

DIGEQ- avagy a digitális emocionális intelligenciáról  Dunaszerdahelyen

 

A digitális emocionális intelligenciáról szóló nemzetközi konferencia első napja a A Szent Erzsébet Főiskola termeiben került megrendezésre, a Futureg Polgári Társulás közreműködésével.

A konferencia témái között szerepelt a mediáció, a gyermekvédelem, az online biztonság és mindezek kapcsolódása a szociális munkához.

Az előadók közül többen Főiskolánk oktatói, akik hangsúlyozták, hogy egyre nagyobb szükség van a digitális emocionális intelligencia növelésére az oktatásban és annak részterületein, hiszen az oktatáson keresztül érjük el a leghatékonyabban a gyermekeket és környezetüket, készítjük fel őket az online világ használatára, pl. az online zaklatás kezelésére és annak megelőzésére, a digitális önvédelemre, valamint az online biztonsági eszközök használatára.

A résztvevő partnerek között szerepelt a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a prágai, felnőttoktatással foglalkozó Glafka. A partnerek együttműködése által készül egy módszertani kézikönyv és egy társasjáték, ahol az online és offline világot oktató videók kötik össze. Bemutatásra került a ’Follow Me’ (kövess engem) társasjáték is, amelyen keresztül a gyermekek elsajátíthatják a kritikus gondolkodás elemeit, és gyakorlati alkalmazásukat.

A konferencia második napján a DIGEQ csapata a dunaszerdahelyi vidékfejlesztési szakközépiskolába látogatott el, ahol PhDr. Bott Domonkos Lívia által tartott iskolai mediációs órát volt alkalmunk közösen megfigyelni. Az óra ha hangulata rendkívül oldott, vidám volt, a gyerekek pedig figyelemmel kísérték az interaktív előadást, majd lelkesen vettek részt a szituációs feladatokban.

A konferencia harmadik és egyben utolsó napja a dunaszerdahelyi New York Panzió konferencia termében került megrendezésre. Az előadások témái az online trendek, az online biztonság és a cyberbullying voltak. Az eseményen online és offline is ingyenesen részt vehettek az érdeklődők egy rövid regisztrációt követően. Az előadások végeztével a résztvevők átvehették okleveleiket.

Az konferencia üzenete egyértelműen az volt, hogy az online biztonság kulcsa az oktatás.

Tekintettel arra, hogy a társadalmi és technológiai változások folyamatosak, az oktatási módszereket is hozzájuk kell igazítani. Célunknak tekintjük, hogy a gyermekek és környezetük minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak reagálni ezekre a technológia változásokra. A találkozók Budapesten és Prágában folytatódnak. A projekt során elkészült oktatási anyagok letölthetők a FutuReg weboldalán.

A konferenciát az  Európai unió ERASMUS+  projektje támogatta.

 

Az Erasmus+ projekt címe: Digitális intelligencia növekedése az ifjúság érzelmi minőségén keresztül DIGEQ.

A projekt száma 2021-1-SK02-KA210-YOU-000033913.