WOWIT konferencia Dunaszerdahely 2022. június 8.

WOWIT konferencia Dunaszerdahely 2022. június 8.

A WOWIT – ról szóló nemzetközi konferencia második napja a New York Coffe and Restaurant létesítményén belül került megrendezésre, amelynek fő célja az volt, hogy az inkluzív technikák és oktatási módszerek segítségével a nők megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Az aznapi konferencia témái nagyon sokszínűek voltak, többek között megismerkedhettünk Dunaszerdahely egyik játszóházával, a média világával, az oktatás innovatív metodológiájával illetve az édesanyák munkába való visszatérésének jellemzőivel. Az előadók közül többen is saját anyanyelvüket preferálták előadásuk közben, ám a konferencia szervezésének illetve a nemzetközi partnerek rugalmasságának köszönhetően ez sem szabhatott semmiféle gátat a lebonyolításban. Mint a szlovén, mint pedig a cseh partnerek ennek köszönhetően megismerhették a magyar nyelv szépségét, amelyet természetesen a közös nyelvre, azaz az angolra való párhuzamos fordítása kísérte.

Az első előadás keretein belül Nagy Mónika a Vovo Land egyik alapítójával ismerkedhettünk meg, aki ismertette a résztvevők számára, hogy miért döntöttek úgy párjával, hogy megalapítsák akkoriban még egyedülállónak számított közös játszóházukat. Sok érdekesség mellett többek között azt is megtudhattuk, hogy játszóházuk nevét gyermekük legkedvesebb plüssállata ihlette, illetve logójuk Mónika párjának vezetéknevéből származik. A Vovo Land mai napig aktívan működő játszóház, ahol számtalan program kerül megrendezésre évről – évre, ilyenek például a Vovo Talk, Vovo Camp vagy a Vovo Land Family Days.

Második előadónk Tóth Tünde volt, aki Csallóköz egyik legkedveltebb riporternője. Tünde előadása rendhagyóvá sikeredett, hiszen az eddigi előadókkal ellentétben előadását nem prezentáció kísérte, hanem sokkal inkább fizikai jelenlétével és a szavak erejével kötötte le közönségének figyelmét. Alapvetően három témakört járt körben, többek között arról is beszélt, hogy hogyan került a média világába. Tündéről megtudhattuk, hogy felsőfokú végzettsége tanár, ennek a hivatásnak egy évet szentelve ráeszmélt arra, hogy ez nem az ő életpályája, a média világa sokkal inkább vonzotta őt. Előadásának fő üzenete ezekben a mondatokban rejlett, hiszen ahhoz, hogy az ember sikeressé váljon, kulcsfontosságú, hogy tiszta szívből szeresse azt, amit csinál.

Tünde előadását követően a részvevők finom ebédet fogyasztottak el, amely az étteremben dolgozó szakácsok és felszolgálók érdeme volt, hiszen kedves és készséges felszolgálásukkal ideális légkört teremtettek az ebédhez.

Az ebédszünet letelte után Ivett Pavlis a Rodič ľavou zadnou alapítója ismertette munkásságát. Ivett röviden összefoglalta, hogy a magánéletében melyek voltak azok az események, amelyek arra motiválták őt, hogy létrehozza ezt az innovatív oktatási metodológiát. Módszere általános iskola alsó tagozatától egészen középiskolás korig remekül alkalmazható. Ennek különlegessége abban rejlik, hogy ezekbe a gyakorlatokba a szülőket is aktívan belevonja, előadása közben konkrét példákkal is szolgált a hallgatóságnak, ilyen volt például a konfliktuskezelésről szóló gyakorlata, ahol a szülők és a gyerekek különálló csoportot képeztek. Az egyik csoport a termen belül tartózkodva egy alapvető szituációval ismerkedett meg, míg a másik csoport, akik a termen kívül tartózkodtak, egy teljesen eltérő szituációról kaptak információkat. Amikor a két csoport találkozott ellentétes információkból kiindulva oldották meg a fennálló problémát. Ebből a rövid bemutatóból is látható, hogy Ivett tevékenységeit minél életszerűbbé és hétköznapivá kívánja varázsolni az általa létrehozott tevékenységek keretein belül.

Az aznapi utolsó előadó Mrva Marianna szociológus volt. Az ő témáját a nők munkaerőpiachoz viszonyított helyzete képezte. Az előadó statisztikák segítségével rámutatott arra, hogy a gyermektelen dolgozó nők a munkaerőpiacon ugyanolyan mértékben jelen vannak akár a dolgozó férfiak. Az anyák viszont strukturális illetve kulturális problémákba ütközhetnek munkahelyükre való visszatérésekor. A gyakorlati életben strukturális probléma lehet az, hogy vannak olyan régiók ahol a bölcsődék és óvodák nehezen elérhetőek. Kulturális problémának pedig az adott cégkultúra tudható be, ahol például egy 3 órás meeting nehezen egyeztethető össze egy anya számára, hiszen neki a gyermekeiről való gondoskodást is biztosítania kell egyidejűleg.

Az előadások üzenete az volt, hogy a nők bizony sokoldalúak a munkaerőpiac területén belül is. Vannak nők, akik vállalkozókká, média személyiségekké, szociológussokká esetleg remek oktatókká avanzsálódnak saját érdeklődési körük alapján. Ám a felismerés, az elhivatottság, a szorgalom, az akadályok leküzdése és a töretlen hit az, amely őket minél előrébb vezeti a munkaerőpiacon belül akár a felmerülő kizárólag nőket érintő specifikus problémák ellenére is. Úgy érezzük a hallgatóság számára erős motivációként és példaként szolgáltak az előadók és az általuk prezentált előadásaik is.

A konferenciát az ERASMUS + támogatta.