A Kidsafedu 2.évada ért véget

A Kidsafedu 2.évada ért véget

A napokban fejezte be KIDSAFEDU projektjét a FutuReg, melynek második évada volt soron.KIDSAFEDU.ONLINE A projekt célja az oktatási intézmények szakmai támogatása az informatikai biztonság, az online jogok oktatása, és a biztonságos online oktatási eszközök területén. A projekt részeként felmértük a célcsoportok – gyerekek és felnőttek – igényeit. 2020 óta az iskolák online intézményekké, a szülők tanárokká váltak, a tanárok pedig informatikai szakismeretek elsajátítására kényszerülnek.  Ha a gyermekek számára legfontosabb felnőttek, és a figyelemfelkeltő kampányok nem reagálnak kellően gyorsan és egyértelműen a gyermekek folyamatos internetes jelenlétének legégetőbb problémáira, a helyzet eszkalálódhat, sőt esetenként netes zaklatássá is fajulhat. A Safer Internet uniós platform szerint minden harmadik gyermek tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást.

Szeretne többet tanulni szülőként? Kialakítottunk egy tanfolyamot, mely az iskolák munkáját támogatja a projekt támogatásával. A program oktatási és támogatási részéből áll, célja pedig a gyermekek és fiatalok biztonságos környezetének kialakítását célzó oktatás, és projektek támogatása. A támogatásra pályázóknak javasoljuk, hogy vegyenek részt a Biztonságos Gyermekek Alapítvány oktatási műhelyein.

A KIDSAFEDU 2.0 projekt célja a KIDSAFEDU projekt első évének folytatása ebben a programban, hogy szakmai támogatást nyújtson az oktatási intézményeknek az IT biztonság, az online jogok oktatása és a biztonságos oktatási eszközök megismertetése területén. A 2.0 az informatikai világot idézi, de egyben a digitalizáció második szakaszát is. A projekt keretében felmérjük a 13-18 éves gyermekek célcsoportjainak igényeit. A Biztonságosabb Internet uniós platform szerint minden harmadik gyermek tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást, 2020-ban ez az arány nőtt.

A projekt főbb aktivitásai:

  • workshopok az iskolákban a digitális gyermekkorról
  • a digitális tudásplatform bővítése
  • oktatási anyagok az internetes zaklatás területén

2021-ben a projekt keretében megfigyeltük, hogy a legfontosabb, hogy a felnőttek, a gyermekek és a figyelemfelkeltő kampányok is elég gyorsan és érthető módon reagáljanak a gyermekek folyamatos internetes jelenlétének legégetőbb problémáira. A  ugyanisrendkívül gyorsan  internetes zaklatássá fajulhat, az internetes felületek pedig veszélyes környezetet teremthetnek a gyermekek számára. Várjuk idén is olyan középiskolák jelentkezését, akiket a programunk érdekelne.

  • Létrehoztunk egy havi szinten megjelenő praktikus szakmai anyagot linkekkel, videókkal és chat lehetőségekkel, valamint felkészült trénerekkel.
  • A sulimediátorok hálózatát is intézményesítettük támogató zárt csoportok formájában.
  • Kiadtunk egy digitalskills jelszóra hallgató szülői és tanári felületet is.
  • Az eddigi iskolákkal és újakkal is együttműködtünk.

A projektet a Szlovákia Gyermekeiért Alapítvány (NDS) Kooperativa alapja támogatta.