DIGIT4All konferencia

DIGIT4All konferencia

Április 20.-én és 21.-én a pozsonyi Duna utcai alapiskola és gimnázium adott teret a DIGIT4All Erasmus + projekt egyik rendezvényének, amelyre magyarországi és szlovákiai civil szervezetek kaptam meghívást. A DIGIT4All célja, hogy új, alternatív, újító meglátásokkal, módszerekkel segítse azon fiatalokat, akik a digitális világ kihívásaival és veszélyeivel szemben védtelenek. A projekt témái közt szerepel a hamis információk felismerése, a cyberbullying megelőzése, a digitális eszközök megfelelő használata, biztonságos tartalommegosztás, emellett pedig mentorprogram keretén belül tíz fiatal nem formális képzését is biztosítja. (A projekt száma 2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196 és az Európai Unió támogatja.)

A DIGIT4All vezető partnere a szlovákiai Futureg PT, a szervezet elnökének, Bott Domonkos Lívia a program első napján elmondta, a rendezvény gyakorlati módszerek megosztását tűzte kis céljául, amellett, hogy kapcsolatépítésre szolgál. A rendezvényt Morvay Katalin, az MTAG igazgatónője nyitotta meg, majd a DIGIT4All projekt vezetője, Mészáros Krisztina ismertette a programot és annak célját.

Sill Zsuzsanna, az MTAG inkluzív csapatának vezetője kapott szót, aki bemutatta az iskola mentorprogramját, előadásában hangsúlyt fektetett a program módszertani alapjaira, a diákok kitartó munkájára.

Csütörtökön a magyarországi vendégelőadók egyike a Fiatalok a nemzetért Alapítvány munkatársa, Kovács Zsófia is kihangsúlyozta, több, fiataloknak szóló programjuk célirányosan olyan, amire szívesen járnak még azok is, akiket egyébként az online világ kereteiből nehéz kimozdítani. Csanda Tamás a Pozsonyban működő szakkolégium munkájával, tevékenységével kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Az intézmény nemcsak kollégium, oltalma alatt egy összetartó közösség is működik, amely képzési, fejlődési lehetőséget kínál tehetséges diákoknak az iskolán kívül zajló fejlesztésre is.

A szervezők nagy örömére olyan előadók is hozzájárultak az esemény színvonalához, akik fiatal felnőttként már tapasztalataikról tudtak mesélni. Pénteken Pomichal Vajk, a nagyszombati egyetem doktorandusza tartott előadást a DIGEQ projektben elért eredményekről, mesélt olyan új fejlesztésekről, amelyek a hamis információk felismerésében segíti a fiatalokat.

A pénteki programon Lelkes Dominik is résztvett, aki bemutatta a Közösen az Európia Unióért programot. Szerinte kiemelten fontos lenne a diákokkal megismertetni az EU valós működését, lehetőségeit, mert ezen a területen is hajlamosak vagyunk részismeretekre támaszkodva, könnyen legyinteni.

Zollei Patrícia, utolsó éves egyetemista, A fiatolok az Európai Unióban címmel tartott bemutatót. Több előadó is kiváló ötletekkel látott el bennünket, köztük Ivett Pavlis, aki jogászként, mediátorként és pedagógusként az új, nem formális tanítási eszközökre hívta fel a figyelmet. Vendégünk volt a Közháló Egyesület elnöke is, aki tevékenységüket mutatta be és az Alternatíva Egyesületből Boross Tamás beszélt a magyarországi tapasztalatairól, a médiák helyreigazítási eljárása kapcsán, amely leginkább a hamis hírek elleni küzdelemben lehet fontos.

A két nap tartalmas és fontos volt, amelynek része a városnézés, a közösség építése is volt.

A projekthoz lehet kapcsolódni, hiszen még mindig várják azon fiatalok jelentkezését, akik online képzések mellett tanulnának és fejlődnének ebben a témában. A legkitartóbbak pedig augusztusban Szegedre utazhatnak, ahol négy éjszakát tölthetnek és saját maguk által meghatározott cél megvalósításán dolgoznának.