A Greenpeace álláspontja az atrazin szennyeződésről

A Greenpeace álláspontja az atrazin szennyeződésről

A FutuReg PT 2018 januárjában hivatalos álláspontot kért a nemzetközi Greenpeace szervezettől, amit most közlünk.

Atrazin került az ivóvízbe Szlovákiában, 2017. december

 1. novemberének közepén több szlovákiai településen atrazint, egy több éve betiltott gyomirtó szert észleltek a kút- és csapvízben.

A megengedett határérték ötszörösét meghaladó atrazin szintet az ivóvízben az UVZ (Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala – Úrad verejného zdravotníctva) 2017. november 2-án észlelte hat csallóközi településen: Csallóköznádasdon (Trstená na Ostrove), Bakán (Baka), Dercsikán (Jurová), Sárosfán (Blatná na Ostrove), Egyházgellén (Holice) és Lúcson (Lúč na Ostrove). Csallóköz Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészlete és védett vízgazdasági területe is egyben.

December közepétől Csallóköznádasdon, Bakán, Dercsikán, Egyházgellén, Lúcson és Sárosfán az atrazin tesztelését követően betiltották az ivóvíz fogyasztását. A tilalom nagyjából 5000 lakost érintett. Mivel a hivatal által végzett feljebb említett atrazinra irányuló méréseket most végezték el először, nem világos, hogy mióta van a növényvédő szer az ivóvízben. Előfordulhat,  hogy az emberek évek óta fogyasztották a veszélyes anyaggal fertőzött ivóvizet.

Azon lakosok, akik számára az ivóvizet a vízhálózaton keresztül biztosítják, ciszternák segítségével ingyenes vízellátásban részesültek, a hasonlóan szennyezett kutakat használó családok nem jutottak ingyen a tiszta ivóvízhez. Január közepétől aktívszénszűrőket szereltek a vízellátó rendszerbe, amelyek feltételezhetően kiszűrik az atrazint. Ez azonban csak a hálózatra csatlakozott családok problémáját oldhatja meg, a saját kutakkal rendelkező háztartások ellátása azonban továbbra sem megoldott. A hatósági mérések szerint az atrazin jelenléte 10 méter mélyen az EU ivóvízre vonatkozó határértékei alatt volt (100 ng/l), azonban 15-20 méter mélyen már körülbelül 150 ng/l. Sok kút ebből a mélységből meríti a vizét.

Az atrazin hatása

Az atrazin korábban népszerű gyomirtó volt, amelyet az Európai Unió 2003-ban tiltott be. A tilalom Szlovákiában 2004-ben lépett hatályba az Európai Unióhoz való csatlakozást követően. Az atrazin betiltásának egyik fő oka az EU-ban az, hogy tartósan szennyezi a talajvizet. Az atrazin a talajvízben nem bomlik le oxigénmentes, azaz anaerób környezetben.

Az emberi szervezetre és egészségre az atrazin hosszú távú jelenléte nagy veszélyt jelent. „Amennyiben édesanyák kerülnek kapcsolatba az atrazinnal szennyezett ivóvízzel, az alacsony magzati testtömeghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint húgyúti és végtagi károsodásokhoz vezethet.” A születési rendellenességek előfordulása gyakoribb olyan területeken, ahol a talajvízben az atrazin illetve más agrokémiai anyagok előfordulása is magasabb.

Közismert, hogy az atrazin az endokrin rendszert károsító anyag. Egy híres Berkley-kutatás bizonyította, hogy brutális hatást gyakorol a felnőtt férfi békák nemi viselkedésére; háromnegyedüknél nemi szervi változás történt, és 10-ből egynél már alacsony koncentráció esetében is a hím egyedek nősténnyé való változása volt megfigyelhető.

A szennyezés forrása

Mivel több éve az anyag használata tilos, a szennyezés forrása tisztázatlan. Jelenleg a Környezetvédelmi Minisztérium ellenőrzi, hogy a vízforrás közelében működő mezőgazdasági vállalkozások használják-e a veszélyes növényvédő szert.

2011-ben egy szlovákiai civil szervezet (CEPTA) egy közös magyar-szlovák projekt keretén belül a régióban a Duna vízében magasabb atrazin koncentrációt talált (22-23 ng/l).

A legfontosabb lépések:

 • azonosítani a szennyezés forrását
  • hogy ipari vagy hulladéklerakó telepről van szó, mezőgazdasági létesítményről vagy egy régi raktárról
  • vagy ami , történelmi talajvízszennyezésről van-e szó
 • a helyszín és a terjedés feltérképezése
 • kockázatfelmérés
 • intézkedések kidolgozása a kockázatok enyhítésére
 • megvizsgálni a szennyezés eltávolításának lehetőségeit
 • tiszta ivóvizet biztosítani az érintett polgárok számára

Simon Gergely, Greenpeace Hungary

Ivana Kohutková, Greenpeace Slovakia

Fordítás: Kontsek Judit