Az információkorlát és a médiaolvasás képzés jelentősége a digitális világban (DIGIT4ALL)

Az információkorlát és a médiaolvasás képzés jelentősége a digitális világban (DIGIT4ALL)

A digitális korban, amikor az információáradat határtalan és az online tartalmak száma rohamosan növekszik, kulcsfontosságú szerepet játszik a médiaolvasás és a digitális írástudás. Az ilyen készségek birtokában az emberek képesek azonosítani és értelmezni az információkat, megkülönböztetni a hiteles forrásokat a hamisaktól, és kritikusan gondolkodni a médiaüzenetek felett.

A Digit4All projektünk a médiatudatosság nevében az ilyesfajta témákra is felhívja a figyelmet. Az ilyen tudatosság megteremtésére és fejlesztésére irányuló erőfeszítések közé tartozik a Media Literacy Training, amelynek két nagyszerű előadója volt a május 15-én Pomichal Vajk és a május 22-én Hornyik Viola Anna.

Május 15-én, a Media Literacy Training első részében Pomichal Vajk, az elismert szakértő és a médiaolvasás területén jártas előadó beszélt a hamis hírek terjedésének problémájáról és a digitális írástudás jelentőségéről. Vajk lenyűgöző szakértelmével és érthető megközelítésével felhívta a figyelmet arra, hogy a hamis hírek és dezinformáció nem új jelenség, de az internet korában ezek a tartalmak gyorsan terjedhetnek és befolyásolhatják a közvéleményt.

Az előadás során Vajk megosztotta a résztvevőkkel a hamis hírek felismerésének és ellenőrzésének kulcsfontosságú technikáit. Majd az érdekesség kedvéért Vajk bemutatott néhány számitógépes játékot és a modern világ eszközeit, amelyek szintén kapcsolódnak az álhírek témakörhöz.

Május 22-én a Media Literacy Training második részében Hornyik Viola Anna adott elő az álhírek eredetéről. Anna szenvedélyesen beszélt arról, hogy az álhírek nem csak egyszerű manipuláció eredményei, hanem mélyen gyökereznek a társadalmi és technológiai folyamatokban.

Részletesen bemutatta a forrásvizsgálat és a kontextus ellenőrzésének fontosságát, és hasznos tippeket adott a megbízható információforrások azonosításához. Emellett Anna arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy fejlesszék kritikai gondolkodásukat és ne fogadják el vakon mindazt, amit az interneten olvasnak.

Funded by The European Union Project Number:
2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196