A vállalkozásod nincs még három eves

A vállalkozásod nincs még három eves

Akkor az Erasmus – fiatal vállalkozóknak program segít neked! Hogy miben? Hát abban, hogy tapasztalatott szerezz más uniós országban, megismerd azt, hogy máshol miként mennek a vállalkozási dolgok. Ez egy határokon átnyúló európai csereprogram vállalkozók számára, illetve azok számára akik vállalkozni szeretnének. A program célja a résztvevő vállalkozások (vagy vállalkozás indítását tervezők) tapasztalat és ismeretszerzésének biztosítása, tájékoztatása az egységes piac által kínált lehetőségekről, valamint a piaci/üzleti akadályok leküzdésének módjairól (fontos, hogy a vállalkozók tisztában legyenek az Európai Unió belső piacának működésével és annak előnyeivel a termékek vagy szolgáltatások határokon átnyúló adásvétele során).

A tapasztalatcsere a tapasztalt vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a kisvállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre. A vállalkozások tevékenysége nincs meghatározva, bármelyik ágazatban lehet (tehát a vállalkozás lehet úgy kreatív ipari vagy IT szakterület, mint mezőgazdaság).

A programban induló fiatal vállalkozók (vagy vállalkozás indítását mérlegelők) tudást és szakmai ötleteket gyűjtenek és cserélnek egy tapasztalt vállalkozónál, akinél tartózkodnak és akivel együttműködnek az 1-6 hónapos kint tartózkodási időtartam során. A külföldi tartózkodást részben az Európai Bizottság finanszírozza, ami azt jelenti, hogy országonként változó havi összegben támogatja a kiutazó vállalkozó kint létét (pl. a Magyarországra érkező fiatal vállalkozók havi 600 EUR körüli összeget kapnak, míg a Spanyolországba érkező fiatal vállalkozások havi 900 EUR körüli összeget kapnak).

És hogy elmúltál 59 éves? Az nem számít, az Erasmus – fiatal vállalkozóknak programban nincs korhatár, egyetlen feltétel, hogy nem lehet vállalkozásod több mint 3 éve.  Tehát kiutazhat külföldre úgy a 19 éves vállalkozó is, mint ahogy a 58 éves vállalkozó is (egyetlen kitétel, hogy betöltse a 18. életévet).

És hogy még csak tervezed a vállalkozásod indítani? Az sem kizáró ok, az Erasmus – fiatal vállalkozóknak program vállalkozási tervet fontolgató személyeknek is ad lehetőséget arra, hogy tapasztalt, a programban részt vevő országokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak, megismerhessék az uniós belső piac működését, annak előnyeit a termékek vagy szolgáltatások határokon átnyúló adásvétele során.

Pályázat beadási határideje? Nincs, folyamatosan nyitott a pályázat, viszont a források merülnek, lehet egy év múlva már nem lesz forrás, ezért jó igyekezni. A Felvidéken az Olasz-Szlovák Kereskedelmi Kamara a kapcsolattartó pont (www.camit.sk, közvetlen információ pedig a project@camitslovakia.sk email címen kérhető), amely információs pont útmutatást nyújt a csere során: segítenek a jelentkezésben, a megfelelő vállalkozással való sikeres együttműködés kialakításában.  Ha még további információt szeretnél a programról, akkor az http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ honlapon teheted meg! Sok sikert!