Szeptember végén…

Szeptember végén…

Szeptember . Vége a nyárnak, bár még a globális felmelegedés betett biztosan pár kellemes meleg hetet a 2018-asesztendőre, de akkor is az már csak ráadás. Ahogy a focimeccs is véget ér 90 perc után, s ami utána jön az már bizonytalan, a hosszabbítás pillanataiban csak a legmélyebb focidrukkerek bizakodnak abban, hogy igen, hátha, mégis van csoda. És ez így van rendjén, hiszen nem egy mérkőzésfordító pillanatnak voltak tanúi a csallóközi focirajongók az elmúlt években.

Szeptember . Kezdődik az ősz, mely szintén nagyon menő évszak, telis tele számtalan lehetőséggel, kezdve a szüreti mulatságokkal egészen a Márton napi libapecsenyéig és az újbor kóstolásáig. És mindezen örömökben lehet itt részünk a szülőföldünkön, megtehetjük itt a Csallóközben, Mátyusföldön, Garam mentén, Ipoly-vidéken, Hontban, Gömörben,  Bodrogközben stb. Vagy ha éppen aktív pihenésre várunk, akkor nincs is szebb mint bringára pattanva elsuhanni a réti utakon, folyóink töltésein. Vagy programként ajánlható a szinte számtalan műemlék, amely gazdagítja régiónkat. Ezernyi lehetőséget kínálnak a tájaink, falvaink, városaink. S mindezen élmények karnyújtásnyira vannak, nem kell hozzá 7 órát az autóban ülni, mint ahogy azt tettük a nyári tengerparti szabadságok során. A szülőföldünk kincsei itt ölelnek körbe mindannyiunkat, arra várva, hogy felfedezzük őket, mosolyt és harmóniát adva a lelkünknek.

És mindezen gondolatok akkor születtek meg bennem, amikor egy magyarországi facebook ismerősöm kiborult azon, hogy a magyarországi szeptember 1-i iskolakezdés mennyire rossz és kiborító, mert keresztbe húzza a családjának hosszabb utazási terveit. Gondoltam, hogy ott kommentelem, de végülis ezen bloggba öntöttem bele mindazt amit felhozott bennem az ő bejegyzése. Jó utazni messzi tájakra, én is szeretek, viszont nem kell tekinteni úgy a mai napra, hogy egy pénteki iskolakezdés elrontja a hétvégét. Az iskolaidei hétvégék is lehetnek mesésen szépek, élményteliek, hiszen ahogy azt egy korábbi blogomban megírtam, a facebookon és az instán kevés a #sárosfa, #madaripincesor, #szádelőivölgy.. Végezetül egy gazdasági dolgot is megemlítek. Ha mondjuk egy jó ártéri túrázást követően a vajkai csárdában ebédelünk egy szantorini vendéglő helyett, akkor bizony a helyi, a csallóközi gazdaságot is erősítjük is egyúttal. Ami nem kevésbé mellékes J

Megjegyzés:

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Az idei évben a világnap témája a turizmus és a fenntartható energia kapcsolata („Tourism & Sustainable Energy: Powering Sustainable Development”)