Milyen a jó fundraising stratégia?

Milyen a jó fundraising stratégia?

A jó fundraising stratégia alapjai nonprofit szervezeteknek fontos tudnivalók.

A legfontosabb, hogy az üzenet, amit egy szervezet használ, legyen könnyen érthető, szólítsa meg a potenciális támogatókat és ösztönözze őket a szervezet melletti kitartásra, de a mai világban még fontosabb,.

Napjaink gyorsan változó világában a szervezeteknek folyamatosan felül kell bírálnia és megújítania az adományszervezési stratégiájukat. Sok szervezet számára – különösen ha eddig olyan forrásokra támaszkodtak, mint az állami támogatások – ez más, változatos, gyors és megfontolt lépéseket igényel. Bármilyen is a gazdasági helyzet, a sikeres adománygyűjtés alapja egy jó stratégia.

A képzések és konferenciák segíthetnek az új trendek felismerésében és új módszerek elsajátításában, de vannak alapvető lépések, amiket a stratégia előkészítésénél nem tudunk megkerülni.

  1. Lépés:Koncepció- VISION-MISSION

Válasszunk egy ügyet, amely alkalmas az adománygyűjtésre. Minden hatékony adománygyűjtés középpontjában egy erőteljes és vonzó ügy áll. Ez az ügy testesíti meg a támogatók számára a szervezet munkáját. Talán egyértelműnek hangzik, de sok szervezet figyelmen kívül hagyja a következő pontos kidolgozását:

  • Mi a probléma?
  • Mi a szervezet megoldás a problémára?
  • Milyen hatással lesz a nonprofit kampánynak sikere?
  • Mi történik, ha nem jár sikerrel a kampány?
  • Miért ez a szervezet a legalkalmasabb a probléma kezelésére?

A legfontosabb, hogy mindezt érthetően, emlékezetesen és érzelmi szálakkal, de tudatos módon kell kommunikálnunk.Az angolszász iidalom a vision – mission kifejezéssel él, míg ey jövőképet és elhivatottságot jelent küldetésünk felé magyar értelmezésben.

Elemezni és tervezni.

El kell döntenünk, milyen források megszerzésére akarunk projektünk kapcsán koncentrálni. Különböző, sokféle, nemzetközo forrásokat is felhasználhatunk adománygyűjtés során, így kevésbé függünk majd egy konkrét sikerétől. Néhány lehetőség, amit bővebben kitérünk még:

  • Alapítványok: szervezetek, akik újak az adománygyűjtés területén gyakran kezdik ezzel a módszerrel. Számos olyan alapítvány létezik, amely kifejezetten civil szervezetek támogatására összpontosít.
  • Vállalatok: A nagyvállalatok többnyire rendelkeznek társadalmi felelősségvállalási programokkal (CSR- corporate social responsability), de érdemes a kisebb cégeket is megkeresni, ahol nem olyan nagy a „tolongás” a forrásokért. A vállalatok ha tehetik többnyire nyitottabbak tárgyi adományokkal való hozzájárulásokat adni, vagy hozzáférést a szervezet számára a szolgáltatásaikhoz.
  • Egyéni adományozók: kisebb-nagyobb, egyszeri vagy rendszeres hozzájárulások magánszemélyektől.
  • Struktúra

Amikor eldőlt, hogy milyen forrásokra támaszkodunk, meg kell terveznünk az ehhez szükséges struktúrát. Bizonyos feladatokra talán önkénteseket alkalmazunk, adományszervezési munkatárasakat keresünk  (fundraising manager), esetleg külső cégnek szervezzük ki a feladatokat. A lényeg, hogy minél hamarabb kezdjük meg a belső kapacitásának kiépítését,annál jobb.Kisebb nonprofitok esetében ez a feladat a nonprofit szervezet vezetőjére hárul.

Kutatás

Ez a lépés a második ponthoz kapcsolódik. Miután kiválasztottuk az adományok forrását,meg kell határoznunk azokat a kulcsszemélyeket, csoportokat, akiket el kell érnünk az üzenetünkkel. Egyúttal kijelöljük azokat a módszereket, amelyekkel megszólítjuk ezeket a személyeket

Készítsük el az ajánlatot

Ahogy arról az 1. Pontban már szó esett, meg kell határoznunk, hogy mekkora támogatásra van szükségünk és miként fogjuk azt hatékonyan felhasználni az ügy érdekében. Kitűzünk egy célt az adományok nagyságát tekintve, ezt fogjuk kérni a magánszemélyektől, érdemes elmagyarázni mire tudunk fordítani egy ekkora összeget és ezzel milyen változást fogunk elérni

Kérjünk!

Az adománygyűjtés lényege adományt kérni. Nagyon sok módja van a magánszemélyek megkeresésének, mindegyik gondos előkészítést igényel, de minél egyedibb és személyesebb az üzenet, annál biztosabb a siker

Építsünk ki hosszútávú elkötelezettséget

Folyamatos és hosszútávú kapcsolatot építhetünk ki támogatókkal, ha megfelelően megköszönjük a segítségüket és folytatjuk a szervezetbe való bevonásukat. Legfőképpen pedig számoljuk be a támogatások révén elért sikerekről.

Források: fundraising.sk, nonprofitmanagement.hu,nonprofitconsultancy.wordpress.com,adhat.hu