Ivóvizet gyermekeinknek

Ivóvizet gyermekeinknek

A víz drága természeti elem, sokan irigylik is tőlünk. Vannak országok, ahol háborúznak érte. ”

(Forrás: https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/371449-skladka-vo-vrakuni-sa-docka-sanacie-toxiny-v-zemi-vsak-zostanu/)

2017 novemberétől a csallóközi víz is ihatatlan 6 községben. Vagy lehetséges, hogy többen is.

Mivel a FUTUREG PT szomorúsággal szemléli ezeket a karácsony előtti történéseket, szeretne szaktudással, civil aktivizmussal segíteni ott, ahol kell.

A társulásunk küldetése két fő pilliéren alapszik; segíteni a gyerekeket, mert ők jelentik a régió jövőjét, másrészt, segíteni a régiót, mert itt adottak a feltételek a jövő generáció fejlődéséhez és életéhez. Valóban adottak?

Tanulságos az atrazin mérgezés  a Csallóköznek? Idáig kellett várni? Előbb kellett volna cselekedni? 50 éve a Dimitrovka üzem esetét már csak megoldani lehet, megváltoztatni bizonyosan nem. A veszélyes toxikus lerakatot nem javasolják a szakvélemények így hagyni. Ezenkívül fontos kideríteni, hogy a jelen szennyeződést mi okozza. Ha mi nem lépünk, gyermekeink palackos vizet vásárolhatnak majd, de lehet rosszabb forgatókönyv is. Az atrazin egy nagyon komoly méreg, aki azt hiszi hogy ideiglenes a problémánk, s a szénszűrők majd megoldják, valószínűleg téved.

A víz mélyén cikk jól összefoglal mindent, ami a témához köthető, de még mindig sok a nyitott kérdés. Eddig is titokban maradtak bizonyos információk. Előrelépésnek számít, hogy vannak emberek, akik ezt kutatják, s alakulóban polgári kezdeményezések, akik lépni szeretnének.Sajnos csak most, idáig kellett elfajulnia a helyzetnek, hogy óvintézkedéseket tegyünk.

Több cikket elolvastam,elemzéseket tanulmányoztam, külföldi szakembereket szólítottam meg a témában,hogy jó példát kapjunk, igazán nem marad más, mint az összefogás.

A FutuReg polgári társulás hitvallása az egészséges és boldog gyerekkor biztosítása a Csallóközben, ez pedig szennyezett víz mellett nem lehetséges.

Csak egészséges életfeltételekkel lehet  a jövő generációjának fenntartható fejlődését biztosítani.

Támogatunk és segítünk minden olyan kezdeményezést, ami Csallóköz ivóvizét tisztává, ismét ihatóvá teheti. Mert Csallóköz tiszta vizet érdemel, s ebben a csoportban követhetők az aktuális hírek is.

S hogy mit is szeretnék igazán karácsonyra?

Ivóvizet a Csallóköznek.

Bott Lívia

2017. december 22.péntek, karácsonyfa díszítése után…