Csallóközi karácsonyi mese…

Csallóközi karácsonyi mese…

Napjainkban egyre többet hallunk a minimalizmusról, mint életformáról. Ha vizet rendelünk, sokszor kérdezik,hogy milyet adhatnak, menteset? Buborék – menteset? A rengeteg az allergia, aminek velejárója a laktóz és glutén mentes életmód. Hogy ez néha már inkább trend, vagy egészségi állapot fenntartása? Az elmúlt napok eseményei arra a gondolatra adnak okot, hogy bizony mentes ez a karácsony is…Méghozzá vízmentes…

Csallóközi minimalista karácsony lesz, vízmentes…

-Anya, mossak fogat reggeli előtt vagy után?

-Ma nem kell kicsim és ne is igyál belőle, mert fog fájni a hasad..

-De anya, te mondtad, hogy inkább a csapból igyunk vizet, ne kólát vagy „málnát”. Mert a tündérek finom vizet készítenek nekünk.

-Igen, egy ideig készítettek is Csallóközben…

-De tényleg?

-Hát, azt már nem a tündérek készítik, most ők is biztosan karácsonyoznak…Vagy már elköltöztek…

-Anya és akkor mi is elköltözünk?

-…

(csallóközi mese, vagyis nem mese , hanem kemény valóság, december 23., reggel 8 óra)

Nem tudom, hogy ti otthon, hogy mondtátok el a gyerekeiteknek, hogy környékünkön szennyezett a víz? De  nagyobb csalódás lehet belőle, hogy az ivóvíz nem az már, mint volt, mint mondjuk abból, hogy a karácsonyfát nem a Jézuska hozza. Nincs víz. Vagyis van. De nem iható. Vagyis nem is tudjuk, hogy egyáltalán iható-e vagy sem, de inkább nem isszuk.

Karácsonyi „shopping list”

Mivel hivatalosan Úszoron és Somorján még nem hirdették ki a bakaihoz hasonló vészállapotot, nem is járnak ciszternás autók, s ha járni is fognak, nekünk kúti vizünk van, nincs kötelességük vizet adni, hisz nem vagyunk a klienseik. Ma semmi más nem volt a bevásárlólistánkon, mint víz. Tiszta víz. Babavíz. Kartonokkal hoztunk a vizet az ünnepekre, mert nem tudjuk mi lesz.

A szlovák szomszédok nem tudnak semmiről, azt hiszik ijesztgetés. Mondták, hogy ” to je dole u Maďarov…”  Tény, hogy szlovák média kevesebbet foglalkozik ezzel a napokban, lehetséges, hogy a dátum miatt…Hát igen, mondjuk vitatható, ki van fenn, ki lenn a térképen, kit érint, kit nem…Közös víz. Miénk. Mindenkié. Jó lenne, ha mindenki felébredne az álomból. Csallóköz alatt van Közép-Európa legnagyobb vízkészlete. Vagy csak volt? Eddig csak beszéltünk róla, hogy szennyezik  és szennyezzük a környezetet és ezáltal a talajvizet, most konkrét adatok viszont már mutatják. Antrazin van benne.

Szomorú karácsony lesz néhány gyereknek, ivóvízmentes…

Ki tudja mi fog történni, csak, mivel ebbe a falurészbe nincs központi vízrendszer, találgatni tudunk. Tegnap egy úszori szlovák ismerősöm azt kérdezte mi jobb, ez  hogy van kutunk és víztisztítónk, vagy az hogy ők rá vannak kötve a központi vízrendszerre? Hm …a választ gondolom mindenki sejti. Egy víz a talajvíz. A standard víztisztítók pedig általában baktériumot, nem mérget tisztítanak. Irány a szénszűrőberendezések tanulmányozása karácsony előestéjén.

A vízről való „szaktudásom” idén nyáron szereztem kollaudációkor. Akkor is arra kellet rájönnöm, nem Csallóköz a vízparadicsom. Sajnos.S most már tudom, antrazin (is) van benne. Viszont a víz alapvető létszükséglet gyermekeinknek. Olyan, amit még minimalisták sem nélkülöznek…Sőt, alapvető emberiességünket mutatja meg,hogy cselekszünk most, a gyermekeink meg majd azt isszák, amit mi főztünk nekik …