Cyberbullying

Cyberbullying

Ha nem vagy online, nem is létezel? Mi valós és mi nem az interneten a gyereknek? Ki biztosít gyermekjogi eszközöket és IKT megoldásokat az online oktatás határon átnyúló önkormányzatianak iskoláiban? A KIDSAFEDU egy olyan határon átnyúló online koncepció, mely a gyermekek online biztonságának sürgõs védelmére hívja fel a figyelmet gyermekjogi és IKT eszközökkel.
2020 márciusában az iskolák online oktatási intézményekké váltak, a szülõk szinte tanárok lettek, a tanárok pedig IKT szakmai dolgokat kényszerültek megtanulni.
Ha a gyermekek számára legfontosabb felnőttek és figyelemfelkeltő kampányok nem reagálnak elég gyorsan és érthetően a gyermekek online jelenlétének égető problémáira, a helyzet kiélesedhet és akár internetes zaklatássá vagy más társadalmi problémává fajulhat. A EU Biztonságos Internet programja szerint minden harmadik gyermek már találkozott online zaklatással.
Magyarországon és Szlovákiában a statisztikák néhol még magasabbak, mivel korábban a téma nem volt kiemelten fontos. Ezt bizonyítja az a tény, hogy évente több száz új online bűncselekményt regisztrálnak. Ezt a problémát a határon átnyúló együttműködéssel effektívebb megoldani, mivel oktatási intézményeink, tudástárunk és IKT készségeink nagyon hasonlóak.
A projekt célja a szlovák- magyar nyugati határtérség oktatási intézményeinek szakmai támogatása a biztonságos online oktatási eszközök területén és a kiskorúak internetes zaklatásának megelőzése érdekében. A projekt specifikus célja az együttműködő szervezetek intenzív határon átnyúló szakmai tevékenysége : 1) felmérést, tanulmányt, kutatást, 2) IKT digitális tudástár eszközöket 3) tananyagot és gyermekjogi tapasztalatcserét tartalmaz.
A projekt keretében felmérjük a célcsoport igényeit, mind a gyerekek és felnőttek közt. Kidolgozásra kerül tanárok számára az online biztonsághoz szolgáló módszertan, IKT eszközök sorozatát tartalmazó tananyag is, mert „ Az internetet felnőtteknek találták ki, de a gyermekek veszélyesebben használják.”