Az online zaklatás megelőzése az iskolai meditáció segítségével és a cyberbullying jogi vonatkozásaiba való bevezetés

Az online zaklatás megelőzése az iskolai meditáció segítségével és a cyberbullying jogi vonatkozásaiba való bevezetés

Az cyberbullyingról szóló online workshopot a FutuReg Polgári Társulás szervezte az ALTERNATÍVA Egyesület magyar partnerszervezet közreműködésével. A workshop 2 alkalommal valósult meg, két előadóval és különböző témával. A workshop a Zoom platformon keresztül zajlott, 20 fő vett részt rajta, és az Európai Unió Erasmus+ programja finanszírozta. A FutuReg 4 éves mediációs tapasztalattal rendelkezik, sikeresen elért 33 osztályt, és 13 iskolai mediátort képeztek ki.
A workshop során a résztvevők Bott Domonkos Lívia által a következő témákról kaptak tájékoztatást: kortárs és online mediáció, digitális emocionális intelligencia, valamint az iskolai mediáció – amelynek fontos szerepe van az online zaklatás megelőzésében, és a toleráns környezet megteremtésének érdekében. A résztvevők megismerhették, hogy az iskolákban tartott mediációs gyakorlatok általában önkéntes alapon működnek, az osztály minden tagja a részese lehet, valamint a mediátort a felek közösen választják ki, ez általában az az ember, aki megfelelő tárgyalási készséggel rendelkezik. A megoldást a felek közösen keresik, és ez a megoldás a felek megoldása, nem pedig egy harmadik fél döntése. Ha megállapodás születik, az osztálybékének, a felek közötti megállapodásnak minősül. Az iskolai mediáció előnyei a cyberbullying kezelésében a következők: a felek együttműködő partnerek, kölcsönös bizalom kialakítása, a felek érdekei egyszerre teljesíthetők, minden fél nyertesnek érzi magát, jövőorientált.
Ugyanakkor szó esett arról is, hogy érezni lehet a mediációs szakemberek hiányát, mivel kevés a szakképzett tanár ezen a területen. A pedagógusok, szülők és a gyermekek közötti generációs szakadék miatt pedig egyre nehezebb a megfelelő tanácsadás. Mindeközben a gyermekek mentális egészsége egyre rosszabb, sok gyermek megfelelési kényszerrel küzd, valamint problémamegoldó készség hiánya is gondot jelent sokuknál.
Mivel a mediátorok nem tudnak mindenhol jelen lenni, az online bántalmazás prevenciójában rendkívül fontos szerepet játszanak a szülők. Kulcsfontosságú a gyermekek számára elmagyarázni a lehetséges veszélyeket, valamint megtanítani a digitális világ helyes használatát. Ezen kívül elengedhetetlen a nyitott kommunikáció, a gyermekek meghallgatása, ha probléma merül fel az online térben.

          A következő héten az ALTERNATÍVA Egyesület és a FutuReg Polgári Társulás szervezésében megvalósult a Bevezetés a cyberbullying jelenségének (nem csak) jogi vonatkozásaiba című felvilágosítás, PhD Pongó Tamás előadásában. Az előadás a ZOOM felületén zajlott, 20 fő vett részt rajta, és az Európai Unió Erasmus+ programja finanszírozta. Pongó Tamás ingyenes felvilágosításokat nyújt, valamint médiatudatosságot tanít felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.
A résztvevők általános információkat kaptak a Szűrőbuborék jelenségről, ami egy személyre szabott online információs környezetet jelent, ahol az algoritmusok gyűjtik az adatokat a szokásainkról, hogy olyan tartalmat lássunk a digitális világban, ami nekünk tetszik, a nem preferált tartalmakat pedig kiszűrik. Szó esett még a figyelem alapú gazdaságról, valamint a Big Data-ról.
Megtudtuk, hogy a gyermekek a legfogékonyabbak a cyberbullyingra, és kiderült, hogy az NMHH Digital Parenting kutatása alapján gyermekes háztartások 82%-ban van mobiltelefon, a gyermekek 66%-nak van saját mobiltelefonja, és ezek a gyerekek a közösségi médiákon is jelen vannak. Mivel a gyerekek a szülői mintát tanulják, a képernyők előtt eltöltött idő a gyermekek és a szülők esetében összefügg, szinte hasonló mértékű a képernyőidejük.
Szó esett még az offline bullying fogalmáról, ami valamilyen szándékos, ismétlődő, bántalmazó, kárt vagy sérülést okozó viselkedési folyamat, melynek célja az erőegyensúly felborítása, és a dominancia megtartása. Miért más a cyberbullying? Ez a szóbeli közösségi megfélemlítés elektronikus technológiákkal való megvalósítása, platformjai az email, sms, chat, videójáték vagy esetleg a sexting. Az online bullyingban nincs biztonságos rekreációs hely a gyerekeknek, mivel ez a bántalmazás általában iskolai ismeretségekhez kötődik, egyik bullying a másikkal párhuzamosan működhet. Magyarországon több projekt és program létezik ennek megfékezésére ilyen pl. TABBY in Internet projekt, MOCK, KiVa, Digitális Gyermekvédelmi Stratégia, Békés Iskolák Program, vagy az ENABLE.
Jogi vonatkozásban azt lehetne tenni, hogy az esélyegyenlőségről szóló törvényben kiegészítnék a zaklatást a bullying és a cyberbullying fogalmával, valamint államilag finanszíroznák a prevenciós programokat állami finanszírozása.
Az előadás végén az előadó megosztotta saját tapasztalatait, beszélt arról mit tehetünk diákként, felnőttként, és pedagógusként. Módszerei között említette többek között a szülők érdeklődő attitűdjét az új platformokkal szemben, kérdezzük a gyermeket arról, hogy mit csinál az interneten, valamint szülői felügyeleti platformokat is ajánlott.