Gyermekrendezvény a tolerancia jegyében

Gyermekrendezvény a tolerancia jegyében

Szeptember 29. és október 1. között az Európai Bizottság megszervezi 13. gyermekjogi fórumát. A nemzetközi intézmények, kormányok és a civil társadalom magas szintű résztvevőivel az éves konferencia a gyermekjogokkal kapcsolatos politikák kidolgozásának egyik legfontosabb platformjává vált az EU-ban és azon kívül is. Október 30.-ig online gyermekjogi felmérés készül a gyerekekt érintő aktuális kérdésekben, melyet 11 és 17 éves gyerekek tölthetnek ki online children’s questionnaire név alatt.

A tolerancia, elfogadás, a COVID alatti online oktatás, az iskolák feladat, kérdése és gyermekbántalmazás, valamit gyermerészvétel kérdéseire reagált a FutuReg idei projektje is, melyet középiskolákban a Többet jobbal mint erőszakkal, alapiskolákban pedig a Multikulturális gyerekek keretében mutatkozik be.

Szakembereink 2020. szeptember 21.-én a dunaszerdahelyi Adventim Magán Szakközépiskolában dolgoztak és beszélgettek diákokkal és tanárokkal a program keretén belül, s folytatják a sort még szeptemberben a pozsonypüspöki iskolában.

A foglalkozások 14 és 17 év közötti diákoknál valósult. A „Tolerancia és a gyerekek” témában Agnes Horváthová, a Romano kher Polgári Társulás elnöke és Bott Domonkos Mind mások vagyunk“ címmel tartott előadást. A Minority Kids projekt tagjai segítségével, akik játékos feladatokkal közelítik meg a multikulturalitás témáját, teret és lehetőséget kaptak a diákok, hogy bekapcsolódjanak és ötleteiket meghallgatva, hozzájáruljanak ehhez és hasonló projektek kivitelezésében. A tanulók  a Tehetséges multikulturális gyerekek élettörténeteit hallhatták, Vladimír Horváth jogász, a Romano kher PT tagja és Viliam Tanko ökölvívóval Mészáros Krisztina beszélgetett.

A tolerancia témáját Bott Domonkos Lívia boncolgatta, a délelőtt folyamán játékos feladatokkal kötötte le a tanulók figyelmét, a Mit gondolnak a gyerekek?című kérdőívvel,melyet a FutuReg PT dolgoz fel. A Mutikulturális konfliktusok megoldása elnevezéssel gyakorlatokkal tarkított előadás zajlott az iskolai verbális bántalmazás kiiktatásáról, a meglévő, vagy kialakuló vitás helyzetek asszertív megoldásáról, amelyet Mészáros Krisztina mediátor vezetett. A nap során a gyerekek és az iskola pedagógusai igénybe vehették a mediátor segítségét, valamint felmérés készült a multikulturalitás, bántalmazás és gyermekjogok témakörében.

A projekt célja kisebbségi és többségi gyermekek közelítése a közösségépítés és erőszakmentes kommunikáció valamint a jó példák bemutatása során. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Kontakt: Bott Domonkos Lívia, FutuReg PT elnöke, www.futureg.sk, oz@futureg.sk