Az információs és médiaműveltség jelentősége a digitális világban (DIGIT4ALL)

Az információs és médiaműveltség jelentősége a digitális világban (DIGIT4ALL)

A digitális korban, amikor bőséges információ áll rendelkezésre, és az online tartalom gyorsan növekszik, a média és a digitális írástudás kulcsszerepet játszik. Ezek a készségek lehetővé teszik az emberek számára az információk azonosítását és értelmezését, a hiteles és hamis források megkülönböztetését, valamint a médiajelentések kritikus gondolkodását. Digit4All projektünk a médiaműveltség jegyében ezekre a kérdésekre is felhívja a figyelmet. Az ilyen tudatosság megteremtésére és fejlesztésére tett erőfeszítések közé tartozik a médiaismereti tréning is két nagyszerű előadóval, Vajko Pomichallal 2023. május 15-én és Anna Viola Hornyikovával május 22-én.

A média ismereti tréning 2023. május 15-i első részében Vajk Pomichal, az ismert médiaismereti szakértő, előadó beszélt az álhírek problémájáról és a digitális műveltség fontosságáról. Lenyűgöző szakértelmével és éleslátó hozzáállásával rámutatott, hogy az álhírek és a félretájékoztatás nem új keletű jelenség, de az internet korában gyorsan terjedhet, befolyásolhatja a közvéleményt. Az előadás során Vajk megosztotta a résztvevőkkel az álhírek azonosításának és nyomon követésének kulcsfontosságú technikáit. Ezt követően Vajk az érdeklődés kedvéért bemutatott néhány számítógépes játékot, eszközt a modern világból, amelyek szintén az álhírek témájához kapcsolódnak. A május 22-i médiaismereti képzés második részében Hornyik Anna Viola tartott előadást az álhírek megjelenéséről. Anna szenvedélyesen beszélt arról, hogy az álhírek nem csupán egyszerű manipuláció eredménye, hanem mélyen gyökereznek a társadalmi és technológiai folyamatokban.

Részletezte a források és a kontextus ellenőrzésének fontosságát, és hasznos tippeket adott a megbízható információforrások azonosításához. Ugyanakkor arra buzdította a hallgatóságot, hogy fejlesszék kritikai gondolkodásukat, és ne fogadjanak el vakon mindent, amit az interneten olvasnak.

Funded by The European Union Project Number:
2022-1-SK02-KA210-YOU-000083196